Beslag op voertuigen gemakkelijker

Per 1 april 2021 is voor ons als deurwaarders beslag op voertuigen eenvoudiger geworden. Door deze extra mogelijkheid kan het verhalen van uw vordering gemakkelijker zijn.

nieuws over snijder en de incassomarkt

Het is namelijk sinds 1 april mogelijk voor deurwaarders om via een inschrijving in het kentekenregister bij RDW beslag te leggen op voertuigen. Dit gebeurt via de computer en biedt tevens de zekerheid dat het voertuig niet kan worden overgeschreven naar een andere persoon. Voorheen moest de deurwaarder een in het RDW geregistreerd voertuig eerst zien, voordat er beslag gelegd kon worden. Dit ‘zien’ van het voertuig kon soms een beste uitdaging zijn, omdat de vraag altijd was of het voertuig voor de deur stond, of misschien wel in een garage of twee straten verder. Deze zoektocht is hierbij dus niet meer van toepassing.

Administratief beslagleggen

Het beslag op een voertuig is een ‘administratief beslag’ geworden. De deurwaarder kan van achter zijn bureau het beslag leggen. Van het beslag op het voertuig, maakt de deurwaarder een proces-verbaal. Deze komt in het kentekenregister van het RDW te staan. Door dit proces-verbaal komt er een blokkade in het kentekenregister. Soms verkochten beslagenen nog hun auto voordat de vordering opgelost was, of zorgde ervoor dat hun auto niet op de afgesproken plek stond. Door deze blokkade kan de auto niet meer worden overgeschreven. De persoon waar het voertuig van is, wordt persoonlijk op de hoogte gesteld van het proces-verbaal door een overbetekening.

Blokkade in het RDW kentekenregister

Het is natuurlijk een voordeel voor de deurwaarder dat de auto niet overgeschreven kan worden en dat er een blokkade komt in het RDW kentekenregister. Er zit ook een nadeel aan; de deurwaarder kan namelijk niet de waarde inschatten van de auto doordat hij deze niet ziet. Als de verwachting namelijk is dat de kosten van het beslag hoger zijn dan de opbrengst, is het niet toegestaan om het beslag te leggen. Het beslagleggen mag namelijk niet alleen dienen om druk te zetten bij de schuldenaar. Als de kosten voor de beslaglegging hoger zouden zijn dan de waarde van de auto, worden de schulden hoger. Het doel van de deurwaarder is altijd om de schuld af te laten nemen.

Niet zien, maar wel waarde vaststellen van een voertuig?

Gelukkig is het tegenwoordig gemakkelijk om de dagwaarde van een voertuig op te zoeken via de website www.anwb.nl/auto/koerslijst. Buiten de dagwaarde van een voertuig om, komen er soms nog extra kosten bij kijken. Vaak is het zo dat er bij een executoriale verkoop van een voertuig vaak geen autopapieren en sleutels aanwezig zijn. Dit brengt administratieve kosten met zich mee. Het overschrijven kan met een proces-verbaal van verkoop in de hand, maar het verkrijgen van de autosleutels zal bij een merkdealer moeten gebeuren.

SRCM, verantwoord incasseren

Al met al een fijne ontwikkeling voor schuldeisers, maar wel met een aantal haken en ogen. Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders voldoet aan de SRCM-norm voor maatschappelijk verantwoord incasseren. Wij zullen het middel zo goed mogelijk inzetten, met inachtneming van de belangen van álle stakeholders en met inachtneming van de SRCM-normen.

Heeft u nog vragen met betrekking tot dit onderwerp, of heeft u andere vragen? Wij staan u graag te woord. Aarzel niet om ons te benaderen.