Wat staat er op uw bestelknop?

Belangrijk bericht voor bedrijven die online overeenkomsten sluiten met consumenten!

Bestelknop

Welke tekst gebruikt u op de button op uw website om de koopovereenkomst tot stand te brengen? De kans is groot dat dit is: bestellen, ga verder of shop nu. Op de pagina heeft u duidelijk gemaakt wat de prijs van de overeenkomst is. Of dit een eenmalig bedrag is, een abonnementsbedrag, of er direct betaald dient te worden, wat de betaalwijze is of u biedt de mogelijkheid om achteraf te betalen. Niks aan de hand, toch? Wel dus!

Dat blijkt uit deze Uitspraak van het Europees hof van justitie (Fuhrmann-2).De essentie van deze uitspraak is “Elektronisch gesloten overeenkomst: om rechtsgeldig door zo’n overeenkomst te worden gebonden, moet de consument louter uit de woorden op de bestelknop ondubbelzinnig kunnen afleiden dat hij, zodra hij deze knop aanklikt, een betalingsverplichting aangaat.”

Wat betekent dit nu voor u?

Uit de bestelknop moet blijken dat er een betaalverplichting is. Ook als duidelijk vermeld is op de pagina dat er een betaalverplichting is. Blijkt dit bij u niet uit de bestelknop? Dan is er werk aan de winkel. Wanneer niet uit de bestelknop blijkt dat er een betaalverplichting is, is de consument niet gebonden aan de overeenkomst.

Advies

Wij adviseren u de bestelknop aan te passen naar de tekst: bestel en betaal.