Prijswijziging BTAG tarieven
Op 1 juli 2021 zullen de deurwaarderstarieven (tussentijds) worden aangepast. De wijziging komt na een jarenlange discussie om de tarieven in overeenstemming te brengen met de gemiddelde kostprijs.
Sinds de invoering van de gerechtsdeurwaarderswet in 2001 is de werkwijze van de gerechtsdeurwaarder aanzienlijk veranderd. Verschillende eisen hebben veel invloed gehad op de werkwijze en kostprijs van de gerechtsdeurwaarder. De commissie Oskam onderzocht daarom de kostprijs van de diverse ambtshandelingen van gerechtsdeurwaarders. Het grootste deel van de tarieven stijgt maar een enkele daalt. Gemiddeld stijgen de tarieven met 16%.
Een schuldhulpverlener wil graag een eerlijke beloning om zijn werk goed te kunnen doen. De gerechtsdeurwaarder wil dat uiteraard ook. Dat heeft hij nodig voor de continuïteit van zijn gerechtsdeurwaarderskantoor.
Met deze wijziging in de BTAG tarieven is er één wens van de gerechtsdeurwaarders nog niet in vervulling gegaan. Er zijn nog steeds geen tarieven voor het voorkomen van een ontruiming of van beslag. Gerechtsdeurwaarders kloppen zo’n 1,7 miljoen keer aan op een voordeur. Ook de gerechtsdeurwaarder zoekt naar een oplossing en gaat het gesprek aan. In de tijd waarin we nu leven past het niet dat er dan alleen tarieven zijn voor het leggen van beslag en niet voor het voorkomen ervan of het zoeken naar oplossingen.