Toeslagenaffaire

De SBN betaalt alleen private schulden. Dit zijn schulden die niet van overheidsorganisaties zijn maar van bedrijven of andere organisaties. Voorwaarde is dat de schulden zijn ontstaan op of na 1 januari 2006 en opeisbaar zijn voor 1 juni 2021.

U moet zich zelf melden bij de SBN. Dit doet u als volgt:

  • Ga eerst naar schuldenwijzer.nl en log in met uw Digid. Op schuldenwijzer.nl hebben alle deurwaarderskantoren een overzicht aangeleverd van de schulden van toeslagouders die bij het kantoor bekend zijn;
  • Op schuldenwijzer.nl het overzicht van uw schulden downloaden;
  • Ga dan naar sbn.nl. Hier geeft u uw schulden door en stuurt u bewijs mee, zoals het gedownloade overzicht.

Heeft u hulp nodig bij het regelen of indienen van uw schulden, dan kunt u contact opnemen met uw gemeente.

De Belastingdienst heeft alle informatie verzameld op hun website https://services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel/.

Met de pauzeknop op de invordering van schulden wordt voorkomen dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de forfaitaire tegemoetkoming van 30.000 euro bij gedupeerde ouders, of elke andere compensatiebedrag dat zij ontvangen. Op deze manier wordt rust en ruimte gecreƫerd om samen met schuldeisers een oplossing te vinden voor de schulden van deze ouders, zodat ouders zoveel mogelijk van de tegemoetkoming kunnen gebruiken voor een nieuwe start.

De adempauze van 1 jaar gaat in op het moment dat de 30.000 euro wordt uitgekeerd.

In dat jaar mogen schuldeisers geen verhaal halen bij de gedupeerde ouders en hun huidige toeslagpartner. Het gaat hierbij om schulden die voor de adempauze zijn ontstaan.